Zwierzęta pocztowe
![]() | Othala, Świergotnik |
Zwierzęta domowe
![]() | Pasztet, Królik domowy |
![]() | Bonifacy, Magiczny dzik |

Poczta Laytona Lestrange'a
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
03-05-2016, 11:29
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-02-2021, 07:02 przez Layton Lestrange. Edited 2 times in total.)
Sowia poczta Zwierzęta pocztowe
Zwierzęta domowe
![]()
03-05-2016, 01:30
Ukochany Aslanie, ![]() ![]() Twoja najdroższa siostra, O. Lestrange Ostatnio zmieniony przez Ophelia Lestrange dnia Nie 14 Sie 2016, 00:44, w całości zmieniany 1 raz
03-05-2016, 05:54
„Alfabet runiczny” Nazwa tego pisma pochodzi od gockiego słowa „runa”, czyli „tajemnica”. Używana jest też inna nawa – „futhark”, która wzięła się od sześciu pierwszych liter alfabetu. Znaki runiczne są najstarszym typem pisma ludów barbarzyńskich zamieszkujących północną Europę. Było to proste pismo alfabetyczne. Wśród dawnych ludów, rozpowszechnione było przekonanie, iż runy są znakami objawionymi ludziom przez Boga. Stąd też przypisywano im znacznie tajemne, wykorzystywano do wróżenia oraz sporządzania talizmanów chroniących przed złem i wzmacniających organizm człowieka. Najdawniejsze inskrypcje runiczne pochodzą z II i III wieku n.e. Większość znaków runicznych posiada kilka swoich wersji graficznych, które zależą od miejsca znalezienia, pochodzenia i czasu. Wyróżniamy cztery rodziny futharków: - Futhark Starszy – składający się z 24 znaków, stosowany w okresie II- VIII w. n. e. - Futhark Anglo-Fryzyjski – składający się z 26 znaków, stosowany w okresie V-IX w. n.e. - Futhark Anglo-Saksoński – składający się najpierw z 26 znaków, a później z 33, stosowany w okresie V-IX w. n. e. - Młodszy Futhark – składający się z 16 run, stosowany w okresie VII-XVI w. n. e. Każda litera w zapisie runicznym posiada własne znaczenie np. człowiek, rok, itp. i może odpowiadać pewnym literom alfabetu łacińskiego. ᚫ - A, ᛒ - B, ᚲ - C, ᛞ - D, ᛖ - E, ᛓ - F, ᚷ - G, ᚺ - H, ᛁ - I, ᛃ - J, Y, ᚲ - K, ᛚ - L, ᛗ - M, ᚾ - N, ᛟ - O, ᛈ - P, ᚱ - R, ᛋ - S, ᛏ - T, ᚲᚹ - Q, ᚢ - U, ᚹ - V,W, ᚲᛋ - X, ᛉ - Z Addyson Clemen, Hufflepuff, rok: 6 ![]() ![]() „Jeśli spadniesz na kogoś, nie wystarczy powiedzieć, że nie chciałeś. W końcu ten ktoś też wcale nie chciał, żebyś na niego spadał."
04-05-2016, 09:20
Zgodnie z zapowiedzią, na biurku profesora znalazły się ostatnie karty pracy uczniów VI rocznika.
ᚲᚫᛃᛚᛁᚾ ᚹᛁᛏᛏᛖᚱᛗᛟᚱᛖ Imię i nazwisko alfabetem runicznym O jakiej runie mowa? Runa przynosząca ze sobą pragnienie zdobywania wiedzy i podatność na manipulacje. Jest to runa Ansuz (ᚫ). Runa najmocniej odczuwalna w okresie późnowiosennym. Jest to runa Berkano (ᛒ). Talizman z tej runy zapewni równowagę i trzeźwy osąd. Jest to runa Tiwaz (ᛏ). Talizman z tej runy przynosi szczęście, szczególnie w karierze zawodowej. Jest to runa Wunjo (ᚹ). Dopisz runy do kart tarota.
Rozpoznaj runę.
Napisz wszystko co wiesz o runach gebo i othala, do 100 słów na runę. Runa Gebo (ᚷ) - czyli inaczej podarek. Jest to runa symbolizująca przede wszystkim przepływ, niezależnie czy chodzi o dobra materialne, uczucia, czy informacje. Talizman wykonany z gebo może nam przynieść przede wszystkim miłość, wspiera relacje i stabilizuje związki. Można ją też stosować, gdy chcemy się wzbogacić, niezależnie, czy chodzi o bogactwo materialne, czy wewnętrzne. Podstawową zasadą działania runy gebo jest jednak bezinteresowność i altruizm. Żeby dała nam coś, czego chcemy, musimy także dać coś od siebie innym. W przypadku tej runy należy jednak zwrócić uwagę na rozrzutność, która jest efektem ubocznym dzielenia się dobrem. Amulet wykonany z tej runy przyciąga więc dary od losu, a także chroni przed fałszywymi ludźmi i niewdzięcznością. Żywioły runy to woda i ziemia. Roślina: fiołek i wiąz. Przypisana jest do znaków zodiaku Wagi i Ryb, a także karty tarota Cesarzowej. Runa Othala (ᛟ) - dziedzictwo bądź posiadanie. Runa ta symbolizuje bezpieczeństwo i miejsce, w którym nie musimy niczego udawać. Naszą oazę spokoju, do której chcielibyśmy wracać niczym do naszych korzeni. Pomaga odnaleźć swoje miejsce i siebie, co jest często wykorzystywane przy zakupie mieszkania czy przeprowadzce w nowe miejsce. Przypomina nam, jak ważne są nasze korzenie, przeszłość. To wszystko, co minęło, a z czego się wywodzimy. Gwarantuje nam bezpieczeństwo, wśród bliskich i znanych nam osób. Cechą negatywną runy może być nadmierny strach przed obcymi i wycofywanie się z życia społecznego. Amulet wykonany z tej runy ma za zadanie ochronić mieszkańców danego domostwa przed nieprzyjemnościami i niebezpieczeństwem. Żywioł to ziemia, rośliny - jałowiec i grusza. Znak zodiaku Byk i Koziorożec, natomiast kartą tarota jest Diabeł. ᚫᛞᛞᛋᛋᛟᚾ ᚲᛚᛖᛗᛖᚾᛏ Imię i nazwisko alfabetem runicznym O jakiej runie mowa? Runa przynosząca ze sobą pragnienie zdobywania wiedzy i podatność na manipulacje. Jest to runa Ansuz. Runa najmocniej odczuwalna w okresie późnowiosennym. Jest to runa Berkano. Talizman z tej runy zapewni równowagę i trzeźwy osąd. Jest to runa Tiwaz. Talizman z tej runy przynosi szczęście, szczególnie w karierze zawodowej. Jest to runa Wunjo. Dopisz runy do kart tarota.
Rozpoznaj runę.
Napisz wszystko co wiesz o runach gebo i othalia, do 100 słów na runę. Gebo - ᚷ - Runa związana z równowagą. Tłumaczenie jej nazwy oznacza "dar". Równowaga, o której mówi runa Gebo, to równowaga w dawaniu i braniu we wszystkich przejawach życia. Dobrze rozumiejąc siebie można przekazać dar Gebo ludziom spotykanym na swojej drodze. Z jej pomocą przestaniemy się wstydzić prośby o pomoc w razie konieczności, a także będziemy mieli odwagę jej udzielać. Czyniąc dobro, otrzymamy je kiedyś od kogoś. Gebo jest opiekunką osób wykorzystywanych przez innych. Manifestuje się w żywiole wody i ziemi, jej rośliny to fiołek i wiąz. Znaki zodiaku jej podporządkowane to Waga i Ryby. Karta tarota - Cesarzowa. Othala - ᛟ - Runa związana z przodkami, rodziną - tym wszystkim, co potocznie nazywamy domem. Energia Odali przypomina, że nasza siła i mądrość, to doświadczenie naszych przodków, historia miejsca, w którym żyjemy. Nawet jeśli czasem podświadomie ciągnie nas w inne strony, warto wiedzieć, że może to być silne wspomnienie poprzednich naszych wcieleń na Ziemi. Odala jest opiekunką rodziny, wprowadza do domu ład i harmonię, ciepło, spokój i poczucie jedności oparte na bezpieczeństwie. Manifestuje się w żywiole ziemi, jej rośliny to jałowiec i grusza. Znaki zodiaku jej podporządkowane to Byk i Koziorożec. Karta tarota - Diabeł. (pracę Qui dokleję kiedy wyśle mi ją w kodzie, ale oddała ją na czas, tylko posłała na PW i nie mogę jej skopiować w takiej formie)
16-05-2016, 07:22
https://www.qy1.de/img/shoji-taf-top.jpg); width: 500px; border-top: 7px solid #006633; border-bottom: 7px solid #006633;"> Alfabet runiczny Alfabet runiczny, pomimo swojej nazwy, nie jest tak naprawdę alfabetem, chociaż dawniej używany był przede wszystkim do spisywania mowy. Świadczy o tym między innymi fakt, że niektóre znaki mają kilka różnych wersji. System ten można podzielić na futharki. Pierwszy z nich, Furhark Starszy, powstał około II wieku naszej ery w Germanii i był stosowany do VIII wieku. Zrekonstruowany został na podstawie znalezisk oraz literatury. Przyjmuje się, że zawierał 24 znaki. Zapisywano nimi dźwięki z języków germańskich. Każda litera posiadała własne konkretne znaczenie, co wykazują różne inskrypcje i teksty pochodzące z tamtych czasów. Drugi, Futhark Anglo-Fryzyjski, jest jego wersją rozszerzoną. Używany był w okresie V-IX wieku. Został powiększony o 26 znaków. Zamieniono również fonetykę runy Ansuz z a na o. Futhark Anglo-Saksoński był kolejnym rozszerzeniem. Zwiększył liczbę znaków najpierw do 29, a następnie aż do 3. Stosowano go w okresie V-IX wieku. Ostatni, Młodszy Futhark, nazywany jest również Skandynawskim. Liczbę run zredukowano do 16. Używany od VII do XVI wieku. Miał kilka modyfikacji. Każdej runie z alfabetu można przyporządkować bez problemu jej łaciński odpowiednik, dzięki czemu możliwe było odczytanie starych zapisków spisanych znakami runicznymi.
Ururu Marquez Slytherin, V rocznik ![]() ![]() My loneliness is killing me I must confess, I still believe When I'm not with you I lose my mind Give me a sign Hit me baby one more time
28-05-2016, 09:08
Poczta „Alfabet runiczny” ![]() ![]() ᚫ - A, Ą | ᛒ - B | ᚲ - C, Ć | ᛞ - D ᛖ - E, Ę | ᛓ - F | ᚷ - G | ᚺ - H ᛁ - I | ᛃ - J, Y | ᚲ - K | ᛚ - L, Ł ᛗ - M | ᚾ - N, Ń | ᛟ - O | ᛈ - P ᚱ - R | ᛋ - S, Ś | ᛏ - T | ᚲᚹ - Q ᚢ - U, Ó | ᚹ - V, W | ᚲᛋ - X | ᛉ - Z, Ż, Ź Kaylin Wittermore, rok 6, Ravenclaw ![]() Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration.
21-06-2016, 11:37
Drogi Panie Lestrange, Mam nadzieję, że jeszcze o mnie nie zapomniałeś i nie wyrzuciłeś mego imienia z pamięci. Wybacz, że spisałam Cię na męki i katusze tęsknoty za mną, ale miałam zbyt ograniczony dostęp do... sowiej poczty. Mam nadzieję, że u Ciebie wszystko w porządku i ciągle bawisz się tymi swoimi runami, bo choć nigdy nie rozumiałam Twej i Ojca pasji, to zawsze imponowała mi Wasza wiedza oraz zapał. Wróciłam już na stałe do Londynu, chyba znajdziesz odrobinę czasu dla starej przyjaciółki, prawda? Chyba mamy wiele do nadrobienia. Twoja Morgaine
22-06-2016, 11:40
Kochany Aslanie, Tak lepiej? Targała mną istna niepewność, czy aby na pewno wciąż mogę Cię tak nazywać, bo tak jak wspomniałeś, odległość mogła nas od siebie znacznie odsunąć, oziębić wszystkie ciepłe wspomnienia jakie kiedykolwiek zagościły w naszych płonnych sercach. Żarty żartami - cieszę się, że u Ciebie wszystko w porządku, nawet jeśli muszę się zadowolić jedynie tak mierną liczbą informacji. Więc, co? Norwegia? Brzmi całkiem ekscytująco, ale Hogwart, poważnie? Powinnam była się domyśleć, że prędzej czy później tam trafisz, mam nadzieję, że dzieciaki aż tak bardzo nie dają Ci w kość? (Spójrzmy prawdzie w oczy kochany, jesteś za miły i życzliwy jak na profesora, musisz się szybko wyrobić!) Wybacz, że się kompletnie już nie orientuję, ale mimo buźki nastolatki, szkołę skończyłam już dobre parę lat temu i zupełnie zapomniałam kiedy to wakacje rozpoczynają się dla uczniów oraz nauczycieli. Nie myślałam jeszcze nad miejscem spotkania, ale słyszałam (i wszyscy o tym plotkują) , że dwudziestego czwartego czerwca odbywa się jakaś szalona potańcówka w Londynie. Tak tylko skromnie nadmieniam, iż coś takiego ma miejsce. Niczego nie sugeruję! Napisz kiedy dokładnie wracasz, może jeszcze załapalibyśmy się na coś ciekawszego niż picie kawy w nudnej kawiarni? Morgaine
22-12-2016, 01:43
Poczta Ukochany Aslanie,
Nie ukrywam, że z utęsknieniem oczekiwałam Twojego kolejnego listu - niestety kobieca duma nie pozwalała mi na przejęcie inicjatywy i napisanie do Ciebie pierwszej, musisz mi wybaczyć. Jednakże, jako że odczuwam w związku z tym pewne wyrzuty sumienia, będę musiała Ci to jakoś zrekompensować! Jestem pewna, że musisz być całkowicie wykończony po zakończonym właśnie semestrze, więc postaram się umilić Twe pierwsze chwile świeżej wolności najlepiej jak potrafię. Herbaciarnia brzmi wyśmienicie, ale Drogi Aslanie, w Twoim towarzystwie każde miejsce będzie stosowne i odpowiednie.Czekam na szczegóły spotkania. Twoja Morgaine
09-02-2017, 12:42
Poczta Lay
Pewnie zdziwisz się po tym liście, ale wracam do Londynu. Czas zmierzyć się z ojcem. Wiesz może, czy on już czegoś nie planuje po kątach wobec mnie? Wolę wiedzieć, na czym stoję.Juliet
04-06-2017, 01:25
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-06-2017, 02:08 przez Maurice F. Longbottom.)
Praca z runAmulety i talizmany to symbole o dużym znaczeniu ideowym. Posiadają w sobie nie tylko ogromny ładunek magiczny, ale również emocjonalny. We współczesnym nam świecie nie są to już przedmioty zbyt popularne ze względu na słabnące nimi zainteresowanie młodych ludzi, jednakże ich tworzenie jest nadal praktykowane chociażby w naszej szkole. Są one w stanie pomóc nam w osiągnięciu celów i pokonywaniu własnych słabości (mówiąc jaśniej – słabości naszego charakteru). Są one znane również mugolom, chociaż ze względu na dużą wiarę większości niemagów, jest to sprzeczne z cnotą religijności i postrzegane negatywnie. Tworzenie, noszenie i zakup takich przedmiotów będzie więc postrzegany jako grzech, lub naganne zachowanie, które będzie należało odpokutować. Amulety runiczne są z nami od bardzo dawna i nawet w dobie malejącej popularności można łatwo zdobyć informację jak taki amulet wykonać, a także zakupić już gotowy. Idąc jednak tropem zapisów w księgach oraz pana zajęć jestem w stanie stwierdzić, że o wiele większą moc będzie posiadał amulet wykonany własnoręcznie. Dzięki temu, że będzie on naszym dziełem, zyska na wartości pod względem naszego przywiązania do przedmiotu, a dodatkowa wiara w jego działanie i sentyment pomogą w jego działaniu. Zyskają coś, co pana książka określa mianem „złączonego z nami znaczenia”. Rozumiem to w prosty sposób – emocje, co postaram się wytłumaczyć w dalszej części mojego wypracowania.
Najlepszym materiałem do utworzenia amuletu jest drewno, chociaż zdarzają się również amulety ryte w kamieniu, kościach, skórze, czy kryształach. Wibracje drewna są jednak najbardziej elastyczne, dzięki czemu łatwiej jest im dopasować się do nas. Osobiście do wykonania swojego amuletu wykorzystałem cyprys. Drewno to jest wykorzystywane do produkcji różdżek, w tym mojej. Mawia się, że drewno cyprysowe sprzyjają czarodziejom odważnym, śmiałym i ofiarnym. Jest to drewno altruistów, którzy nie boją się oddać swojego życia w imię większego dobra i bezpieczeństwa innych. W przypadku amuletów tworzonych w kamieniu czy innych twardych materiałach, podręcznik wskazuje na użycie czerwonej farby, ze względu na to, że wzmocni ona działanie wybranego przez nas symbolu. W przypadku drewna musimy nadać mu najpierw odpowiedni kształt. Należy robić to będąc skupionym. Nic nie powinno nas rozpraszać, dlatego tworzenie amuletu należy przełożyć na odpowiedni moment, jeżeli zwyczajnie nie mamy czasu lub nastroju aby go wykonać.Po wybraniu i obrobieniu materiału z jakiego wykonamy nasz amulet musimy stwierdzić jaka runa odpowiada naszym potrzebom, czyli inaczej mówiąc jaki znak chcemy na niej umieścić. Do tworzenia amuletów wykorzystuje się runy z Futharku Starszego. Osobiście wybrałem runę Laguz jako symbol mojej nauki. Wspiera ona oczyszczenie umysłu i pomaga w podróży. W moim przypadku jest to podróż głównie metaforyczna – to osiągnięcie dojrzałości w życiu, podjęcie decyzji o pracy w Londynie i chęć niesienia pomocy innym, do czego potrzebuję ukończyć szkołę z jak najlepszymi wynikami. To w moim krótkim życiu, ze względu na dotychczasowe miejsce zamieszkania i podejmowane decyzje ogromny krok w przód. Tak też powinno dobierać się runę do swojego amuletu – kierując się emocjami i uczuciami. Dlatego też nie wyobrażam sobie zakupienia gotowego amuletu. Po wybraniu symoblu należy ćwiczyć jego rysowanie do momentu, aż będziemy w stanie odtworzyć go bezbłędnie. Kartki na których ćwiczyliśmy należy spalić. Tworząc runę powinniśmy być w stanie najwyższego skupienia, najlepiej samotności, aby nic nie mogło nas rozproszyć. Zapalamy nową, białą świecę, którą rysujemy krąg w powietrzu i dopiero wtedy przechodzimy do wycinania lub malowania znaku, który wybraliśmy. Dopiero wtedy runę możemy zakląć używając własnej różdżki. Podczas tego procesu poczułem przypływ dziwnego uczucia, które jestem w stanie określić mianem słuszności. Byłem pewien tego, że tworząc ją zrobiłem coś dobrego i w to właśnie, szczególnie jako pewien tradycjonalista w tych kwestiach, wierzę. Załączony list zapisany RUNAMI na glinianej tabliczceSzanowny panie ᛚᛖᛥᛏᚱᛖᛝᛖ, zdaję sobie sprawę z powodów idących za oceną na koniec roku, którą postanowił pan mi wystawić. Nigdy nie byłem przykładnym uczniem czego w tym momencie wyjątkowo żałuję. Ostatnie miesiące były dla mnie przełomem. Poświęciłem je nauce, aby osiągnąć mój cel jakim jest Ministerstwo. Ucząc się i prosząc o pomoc mądrzejszych od siebie zrozumiałem jednak błąd, jaki popełniłem. Jestem głupi. Nie posiadałem podstawowej wiedzy z elementarnego przedmiotu nie tylko jako wymaganego do pracy jaką sobie wybrałem, lecz elementarnego w życiu czarodzieja. Nie proszę pana ani o naciąganie mi oceny, ani o dodatkowe tematy wypracowań, które mogę opracować zgodnie z podręcznikiem. Chciałbym złożyć panu obietnicę tego, że dni poświęcone na nauczenie mnie run nie poszły na marne, a ja mimo popełnionych błędów wziąłem się za siebie i jestem w stanie udowodnić swoją wiedzę. Stąd też kieruję pytanie — czy jest pan w stanie uwierzyć w to, że uzyskam na owutemach ocenę POWYŻEJ OCZEKIWAŃ i wystawić mi ją na koniec w dobrej wierze w to, że faktycznie się uczyłem? Serdecznie pana pozdrawiam i życzę miłego dnia. ᛗᚪᚢᚱᛁᛋ ᛚᚩᚾᚷᛒᚩᛏᚣᛗ
Do całości załączono ten oto kamień: ![]() (niestety ten napis to nie jest love)
06-06-2017, 05:12
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-06-2017, 05:13 przez Alfred H. Avery Jr..)
![]() Zaproszenie Ophelia Lestrange oraz Alfred Harold Avery pragną z radością zaprosić Szanownych Państwa Laytona Lestrange oraz Morgaine Ollivander na swój ślub, który odbędzie się dnia 9 lipca 1935 roku o godzinie 14 w ogrodach posiadłości rodziny Lestrange. Po ceremonii miło nam będzie gościć Państwa na przyjęciu weselnym. Do listu załączono adres.
11-06-2017, 08:18
Poczta Profesor Lestrange, Starożytne runy
"Amulety runiczne - ich tworzenie oraz znaczenie" Jednym z bardziej popularnych sposóbów wykorzystywania run, ich symboliki i mocy, jest pisanie skryptów runicznych, za pomocą których można tworzyć mandale, talizmany oraz amulety różnego typu i zastosowania. Tego typu przedmioty wywodzą się, rzecz jasna, z kultury starożytnych Germanów, używane są więc od bardzo dawna i wielu czarodziei wciąż wierzy w zawartą w nich siłę. Amulety i talizmany z runicznymi zapisami można kupić w wielu sklepach z zasobami magicznymi, jak również utworzyć samemu, jeśli posiada się ku temu odpowiednie narzędzia – w takim wypadku amulet nabiera dodatkowego, spersonalizowanego znaczenia. Tego typu skrypty mogą być z powodzenie wyryte w drewnie, jak również na kościach albo kamieniach, chociaż pierwszy z materiałów używany jest w tym celu najczęściej, z racji na jego elastyczność, łatwość w obróbce i dostosowaniu się do potrzeb oraz cech posiadacza. Tworząc własny amulet w pierwszej kolejności należy wybrać interesujący nas materiał. Ze względu na swoje właściwości oraz historię, runy działają najsprawniej, kiedy zostaną wycięte lub wypalone w drewnie, ale mogą również zostać namalowane na kamieniu przy pomocy czerwonej, wzmacniającej działanie farby. Kolejnym krokiem będzie wybranie symbolu, który chcemy nanieść na daną powierzchnię. Każdy z nich złączony jest z odpowiednimi cechami oraz magicznymi właściwościami, należy więc uważnie przestudiować jego znaczenie oraz nauczyć się na pamięć bezbłędnego sposobu malowania danej runy. Jeśli ćwiczy się na papierze, należy spalić wszystkie próbne rysunki przed przystąpieniem do tworzenia właściwego talizmanu. Przy nanoszeniu run na odpowiedni budulec ważne jest również, by odpowiednio wyprofilować używany kawałek drewna, a także zachować należyte skupienie i czystość umysłu. Negatywne emocje mogą bowiem źle wpłynąć na wynik naszej pracy, wypaczając znaczenie amuletu. Sam procest tworzenia runicznego talizmanu powinien odbywać się w ciszy i spokoju, poza zasięgiem osób oraz rzeczy, które mogą nad od niego oderwać, zaprzątając niepotrzebnie myśli. Przed rozpoczęciem pracy należy zapalić nową, białą świecę i z jej pomocą narysować w powietrzu krąg obejmujący miejsce pracy. Dopiero po odstawieniu świecy można przystąpić do właściwego procesu wycinania znaku. Wykonany w taki sposób talizman należy nosić przy sobie przez co najmniej kilka dni, żeby dodatkowo powiązać go ze sobą. Na koniec pozostaje najtrudniejszy i najbardziej skomplikowany z procesów, czyli zaklinanie amuletu. Wymaga on dużych zdolności magicznych oraz bliskiego związku i dobrego porozumienia tak z różdżką, jak również samym sobą. Amulety runiczne są tworzone zazwyczaj przy pomocy run Futharku Starszego, gdyż ma on największe tradycyjne znaczenie oraz magiczną moc spośród alfabetów runicznych. Każda z run poza swoim znaczeniem i ściąganiem charakterystycznej energii podporządkowana jest także do pewnych zjawisk, czy znaków zodiaku. Należy pamiętać, że wybór runy jest najbardziej pracochłonnym etapem tworzenia talizmanu i powinien być porządnie przemyślany. Każdy, najmniejszy nawet szczegół może mieć ogromne znaczenie dla przyszłego działania amuletu, a nawet całkowicie zmienić jego moc. Bardziej skomplikowane amulety runiczne składają się z wielu znaków i posiadają bardziej sprecyzowane, związane z konkretnymi osobami i sytuacjami znaczenia. Skrypt runiczny to ciąg run, połączonych ze sobą w odpowiedni sposób tak, by wibracje poszczególnych znaków współgrały ze sobą nawzajem w określonym celu. Sztuka łączenia run nie jest prosta, dlatego częściej używa się sprawdzonych połączeń, niż tworzy własne, szczególnie w fazie nauki tworzenia amuletów. Najbezpieczniejszym sposobem na początek jest korzystanie z gotowych skryptów runicznych dostępnych w literaturze, a także stosowanie skryptów danej runy. Jeśli na przykład zależy nam na poprawie zdrowia, możemy wspomóc się skryptem runy uruz, która składa się z run uruz, raido, uruz, algiz. Cassian Fawley, 7 rok, Ravenclaw when you get older, plainer, saner will you remember all the danger we came from?
21-07-2017, 03:49
Poczta Drogi Panie profesorze Laytonie Lestrenge Jakiś czas temu dowiedziałam się, że ma Pan urodziny w czerwcu, więc wysyłam Panu najserdeczniejsze życzenia z okazji urodzin, a także drobną pamiątkę. Będę tęsknić za lekcjami z Panem i za samym Panem, ponieważ był Pan bardzo miłym i dobrym człowiekiem. Lubiłam się z Panem uczyć, bo robił to pan bardzo fascynująco i zapewne nadal tak będzie. Mogę się założyć, że moja sowa się spóźni, bo jest dosyć niezdarna. Nie wiem kiedy dotrze, ale mam nadzieję, że stosunkowo w odpowiednim czasie. Nazywa się Placek i prosiłabym, aby Pan się nim chwilę zajął. Nie wiem, czy już mówiłam, ale babcia uczyła mnie szyć na drutach. Mam nadzieję, że się spodoba. Nie jestem najlepsza w szycia takich dużych rzeczy, więc w niektórych miejscach mogą być niedoskonałości, ale mam nadzieję, że będzie dobrze służyć. Kim Miracle + sowa przeleciała z opóźnieniem lekko poturbowana. W szponach trzymała miękką paczkę, która była lekko podarta. Można było zobaczyć wełniany, żółty materiał. Gdy profesor wyciągnął zawartość mógł zobaczyć żółty koc z czarną literą H na końcu.
25-07-2017, 09:12
Poczta Drogi Panie profesorze Laytonie Lestrenge Całe szczęście, że Placek jednak do pana dotarł. Już się bałam, że nigdy nie wróci. Były to lekkie obawy, ponieważ znam jego zdolności. Kiedyś tydzień nie wracał do domu, gdy wysłałąm go z listem do taty. Wysyłałam go z mojego domu do mojego domu. Nie wiem co on ma, ale chyba jest jak ja w zamku. Bardzo chętnie się z panem spotkam. Może pan mnie powiadomić o swoim wolnym czasie. Sama osobiście nie zamierzam się nigdzie ruszać na wakacje, więc cały czas będę w Londynie. Jeśli chodzi o staż chciałabym spróbować pracy w kwiaciarni. Moja babcia miała kiedyś ogród i przypomniałam sobie oglądając zdjęcia z nią, że bardzo dużo radości sprawiało mi praca z nią. Chciałabym kiedyś otworzyć swoją własną kwiaciarnie. Zapewne zmienię jeszcze swoje plany w przyszłości, bo lubię próbować nowych rzeczy, ale na razie trzymam się kwiatów. Nie musi się Pan odwdzięczać za prezent, ale chętnie wybiorę się na herbatę. Miło będzie Pana znowu zobaczyć. Dziękuję za zajęcie się Plackiem. Teraz użyłam sowy mojego taty, ponieważ Placek nie był w stanie już lecieć. Kim Miracle | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Użytkownicy przeglądający ten wątek: |
1 gości |